نورپردازی داخلی
در طراحی داخلی، نورپردازی اصل بسیار مهمی است. نورپردازی داخلی، سبب بهتر دیده شدن کار خواهد شد و زیبایی طراحی را دو چندان می کند. استفاده از نورهای مخفی، در طراحی داخلی آپارتمان ها امروزه بسیار رایج است.
اتاق های نشیمن از جمله فضاهایی هستند که به نورپردازی منعطف نیازمندند. این فضاها دارای کاربری های گوناگونی همانند مهمانی های جمعی، فضای مشاهده تلوزیون، فضای آرامش بخش برای گفت و گو های جمعی کوچک، فعالیت های انفرادی همانند شنیدن موسیقی وغیره می باشند. وظایف دیداری نورپردازی در اتاق نشیمن از ساده و مقدماتی تا پیچیده وبسیار فنی به اندازه وهدف از کاربری اتاق بستگی دارند. درنظر گرفتن سطوح روشنایی محیطی در همه فضاها به میزانی که شخص بتواند به راحتی در آن ها حرکت کند از اصول ایمنی نورپردازی است.
نورپردازی به چند دسته کلی تقسیم میشود:
نورپردازی نمای ساختمان
نورپردازی نما ( اصطلاحاً نورپردازی خارجی ) ساختمان را میتوان به دو دسته کلی نورپردازی نمای ساختمان و نورپردازی محوطه ساختمان تقسیم کرد.
بطور معمول جهت نورپردازی نما ساختمان از مجموعه لامپ های پروژکتوری LED معروف به وال واشر ( wall washer ) استفاده میکنند. بنا بر طراحی سه بعدی نمای ساختمان تعداد، شدت نور و میزان روشنایی ( وات مصرفی لامپ ) تجهیزات نورپردازی نما تعیین میشود.
همچنین با توجه به اینکه در برخی موارد دسترسی مجدد به تجهیزات سیستم نورپردازی نما ساختمان جهت تعمیر لامپ های از کار افتاده به سختی امکانپذیر است از این رو در انتخاب کالای مورد نظر حداکثر دقت و وسواس باید صورت بگیرد.
بدلیل کمرنگ بودن مبحث تخصصی روشنایی و نورپردازی در کنار دیگر مهارتهای رشته معماری، عمران، برق و طراحی شهری، کمتر شاهد رعایت استانداردهای روشنایی و اصول نورپردازی در فضاهای مختلف هستیم.
متأسفانه علیرغم اهمیت اثر بخشی نورپردازی علمی بر سلامت جسم و روان، افزایش راندمان افراد و همچنین چشم نوازی هرچه بیشتر و موثرتر بر مؤلفههای معماری فضاهای داخلی و بیرونی، به این مهم کمتر توجه میشود و در اکثر موارد شاهد بکارگیری روشهای یکنواخت نورپردازی برای همه فضاها هستید.
نورپردازی محوطه ساختمان
نورپردازی محوطه ساختمان
به منظور نورپردازی محوطه میتوان از انواع دیوارکوب های حیاط ، چراغ های پایه دار باغی و پروژکتورهای LED استفاده کرد. جهت نورپردازی تزئینیو دکوراتیو محوطه نیز میتوان از انواع چراغ های پایه دار حبابی ، لامپ های دفنی ، SMD شلنگی ضد آب ( جهت روشنایی مسیر ) استفاده کرد. همچنین برای نورپردازی درختان میتوان از پروژکتورهای زیر درختی و لامپ های رشته ای LED ( معروف به ریسه بارانی ) استفاده کرد.
نورپردازی ساختمان
یکی از عواملی که در تغییر دکوراسیون منزل بسیار تاثیرگذار است و عمدتاً به چشم می آید نورپردازی ساختمان است. نورپردازی ساختمان را میتوان به دو دسته کلی اصلی و فرعی تقسیم کرد.
نورپردازی داخلی ساختمان
هدف از نورپردازی داخلی اصلی تامین روشنایی کافی برای فضای معماری مورد نظر است. عمدتاً تامین روشنایی نورپردازی خانه توسط لوستر صورت میگرد. قاعدتاً لوستر داخلی باید هماهنگ با وسایل منزل باشد. در صورتیکه سبک کلی منزل کلاسیک باشد میتوان از لوستر برنزی یا برنجی استفاده کرد. اما اگر سبک طراحی داخلی منزل مدرن باشد برای نورپرداری خانه باید متناسب با طرح کلی از لوستر مدرن یا در مواردی نوار نور کناف سقف استفاده کرد.
نورپردازی داخلی فرعی
هدف از نورپردازی فرعی غالباً نورپردازی داخلی تزئینی است. عمدتاً به منظور نورپردازی داخلی فرعی از اواع نور مخفی شلنگی و هالوژن استفاده میشود. برای تعبیه هالوژن سقف و یا نور مخفی باید سیستم سقف ( گچبری سقف یا کناف سقف ) در طراحی داخلی دکوراسیون از پیش تعیین شود.
نورپردازی داخلی اداری یا تجاری
برای نورپردازی سقف فضای اداری یا تجاری میتوان با پانل های LED نورپردازی اصلی و دیوارکوب های دکوراتیو نورپردازی فرعی را تامین کرد. همچنین تعیین تعداد وسایل نورپردازی داخلی به مساحت کلی فضا و کاربری آن بستگی دارد که توسط نرم افزارهای مخصوص مهندسی تعیین میشود.
بطور کلی نورپردازی ساختمان باید حین طراحی سه بعدی دکوراسیون داخلی در نظر گرفته شود زیرا تاسیسات برقی ( مانند سیم کشی ساختمان ) و مخصوصاً تجهیزات نورپردازی داخلی دکوراتیو باید توکار اجرا شود. به عنوان مثال چنانچه پس از اتمام گچکاری و نقاشی ساختمان به فکر نورپردازی دکوراتیو سقف یا دیوار بیفتیم مجبور به تخریب مسیر لوله برق و جایگذاری لوله پلیکا برق و کلید و پریز هستیم.
اصول نورپردازی فضاهای داخلی ساختمان
در طراحی داخلی، نورپردازی اصل بسیار مهمی است. نورپردازی، سبب بهتر دیده شدن کار خواهد شد و زیبایی طراحی را دو چندان می کند. استفاده از نورهای مخفی، در طراحی داخلی آپارتمانها امروزه بسیار رایج است. نورپردازی داخلی ساختمان یکی از مهمترین نکاتی است که در طراحی داخلی منازل و خانههای مسکونی باید به آن دقت نمود.
در یک خانه، تمام فضاها مهم هستند و نمیتوان گفت اتاق خواب ارزش کمتری دارد یا طراحی سرویس بهداشتی مهم نیست. بلکه ممکن است در نظر هر فردی، یک فضا از اهیمت ویژه برخوردار باشد و فضاهای دیگر از اهیمت کمتر. بنابراین طراح، باید در هر طراحی، بهترین عملکرد خود را پیاده سازی نماید. اتاق نشیمن، محل غذاخوری، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و … همگی در نظر یک طراح باید اهمیت داشته باشند.
در طراحی داخلی آپارتمان، استفاده از نور در سقف و دیوار، بسیار چشمگیر است. در فضای نشمین، استفاده از لامپ با شکل هندسی در سقف و استفاده از نورهای مخفی پشت تلوبزیون باعث ایجاد تفاوت با سایر فضاها شده است. نورپردازی علاوه بر اینکه سبب روشنایی فضا میشود و آن را از تاریکی خارج میکند، از عناصر مهم دکوراسیونی است که میتواند آرامش و راحتی را برای فضا به همراه داشته باشد.
نورپردازی اتاق نشیمن
در کل نورپردازی اتاق نشیمن شامل روشنایی عمومی، نورپردازی متمرکز و نورپردازی محدود میشود، روشنایی عمومی یا همان نورپردازی از سقف برای روشن کردن اتاق نشیمن کفایت میکند و مقدار نسبتاً کمی از نور را در منطقه وسیعی انتشار میدهد.
نورپردازی متمرکز آن دسته از نورپردازی است که تنها بر یک قسمت خاص تمرکز داشته و آن قسمت را روشن و برجسته میکند. نورپردازی محدود باعث میشود در زمانی که تمام اتاق تاریک است بتوانیم تنها یک قسمت خاص را روشن کنیم. شاید بهتر است همزمان از سه نوع نورپردازی در اتاق نشیمن استفاده شود تا بنا به نیاز از هر یک از آنها استفاده شود.
نورپردازی اتاق غذاخوری
مانند اغلب فضاهای خانه در اتاق غذاخوری نیز نور طبیعی ایده آل ترین نوع نور است. لوستر در این فضا باید دقیقاً بالای میز غذاخوری نصب شود تا سطح میز را کاملاً روشن نماید و افراد به بهترین وجه ببینند که چه چیزی میخورند.
میتوانید با استفاده از شمع در اتاق غذاخوری خصوصاً روی میز غذاخوری جلوه رمانتیکی در این فضا ایجاد کنید. قسمتهایی از فضا هستند که به طور طبیعی تاریکتر و به دلیل ساختارشان نور نمیتواند به آن قسمت نفوذ کند، بنابراین نیاز به توجه بیشتری در نورپردازی دارند. لامپها عناصری هستند که به اتاق غذاخوری شخصیت میدهند.
معماری و نورپردازی نما
میتوان به جرأت گفت که مهندسین معمار در حین طراحی نما، تنها به حجم، جنس مواد و طرح نما در روز توجه مینماید. عدم توجه کافی به نورپردازی نما باعث شده در شب با احجام مخوف و تاریکی در شهر مواجه میشوید.در اینجا میتوان به اهمیت نورپردازی در معماری را متوجه پی برد.
رویکرد به نورپردازی نما باید علاوه بر سلیقه هنری مبتنی بر دانش مهندسی برق نیز باشد. نوپردازی که از برق و خصوصیات نور آگاهی ندارد نمیتواند با ابزار نور به طراحی مشغول شود. به عبار دیگر نورپردازی نما تلفیقی از هنر معماری و دانش مهندسی است.