نورپردازی نمای ساختمان ویلایی
این روزها شاهد ساختمان های ویلایی می باشیم، که با استفاده از نورپردازی، ساختمان یا ویلای آنها نسبت به دیگر ساختمان ها جذابیت بیشتری داشته و زیباتر می باشند. نباید فراموش کرد که نمای ویلا نیز قسمتی از کل ویلا می باشد و به نوعی ویترین آن می باشد. و به آن می بایست بسیار توجه کرد و اصلی ترین و بهترین روش برای زیباسازی، نورپردازی نمای ویلا می باشد.
مواردی در نورپردازی ویلا
نورپردازی ویلا نیز مشابه نورپردازی نمای ساختمان ها و بنا ها با توجه به نوع و سبک معماری ویلا تعریف می شود. به فرض مثال برای نورپردازی نمای ویلا با نمای رومی به روش نورپردازی تاکیدی برای انواع المان های پر تکرار در نما مثل ستون ها و سرستون ها ، سراهی ها، قاب ها، دیواره ها و … بنا به طرح معماری نما می پردازیم.
یا برای نورپردازی ویلا با نمای کلاسیک، مشابه نورپردازی نمای ساختمان سبک کلاسیک ، به نورپردازی حجمی آن پرداخته و المان های موجود در نما را به شیوه نورپردازی تاکیدی روشن می کنیم.
نکته قابل توجه در نورپردازی ویلا استفاده از طیف های متفاوت تر برای رسیدن به یک طرح نورپردازی بدیع و جذابتر می باشد. به عنوان مثال می توان از طیف های نور گرم تر برای نما و ترکیب آن ها با نورهای آفتابی یا مهتابی که می تواند موجب جلوه بیشتر طیف های نوری و همچنین ظرافت های معماری نما شود استفاده کرد.اهمیت نورپردازی در معماری امری بسیار بدیهی است.
نورپردازی ویلا
در نورپردازی ویلا (نورپردازی نمای ساختمان دو طبقه) باید به این نکته توجه کرد که چون عموما در این گونه فضاها روشنایی عمومی کمی وجود دارد بهتر است طرح نورپردازی ویلا به نحوی پیش بینی شود که بتواند سهم زیادی در روشنایی محوطه اطراف نیز داشته باشد تا علاوه بر نورپردازی ویلا و جنبه زیبایی شناسی آن به لحاظ روشنایی کاربردی نیز مفید واقع شود.
همچنین در نورپردازی ساختمان ویلایی گسترده بودن زمینه های مختلف نورپردازی می باشد. به عنوان مثال ممکن است یک ویلا علاوه بر بنای آن شامل محوطه فضای سبز، گلکاری ها ، آب نما و استخر، پیاده راه و یا باغی با درختان متفاوت باشد. بر همین اساس در طراحی نورپردازی ویلا باید یک هماهنگی بین نورپردازی تمام فضاها با کاربرد های مختلف برقرار کرد و با تمام تجهیزات نورپردازی با کارکردهای خاص آشنایی داشت.
نورپردازی ویلا و محوطه ویلا
نورها در طراحی نقش مهمی را ایفا می کنند، جذابیت و جلوه گری ساختمان در شب توسط نور پردازی صد چندان می شود، استفاده درست از نورها و تابانیدن آنها بر جداره ی بیرونی ساختمان بویژه بر روی عناصر دکوراتیو نمای خارجی مانند ستونها، سنتوری ها، قابها و …
نور ها به لحاظ دسته بندی به دو دسته نورهای طبیعی و نورهای مصنوعی تقسیم میشوند.
نورهای طبیعی :
نورهای طبیعی همان نور خورشید هستند که ما در شدت و زاویه تابش آن تصرفی نداریم ولی می توان از آن به بهترین حالت بهره برداری کرد.
با استفاده از پرده های عمودی و افقی در ساختمان شدت نور را تنظیم می کنیم و با این کار فضای داخلی لطیف تر می شود و در واقع می توان از نور طبیعی روز که اصطلاحاً نور زنده و گرم نامیده می شود استفاده بهینه کرد .
گاهی این نورخورشید ایجاد مزاحمت می کند ، به دلیل شدت و حرارت زیاد برای مقابله با شرایط بوجود آمده می توان علاوه بر استفاده از پرده در داخل و مهار شدت گرما در نمای ساختمان از سایبان های افقی و عمودی استفاده کنیم.
این سایبان ها می تواند ثابت یا متحرک و هوشمند باشد یعنی اینکه با چرخش زاویه ی تابش خورشید قسمت های سایه انداز سایه بان هوشمند نیز در همان جهت تغییر حالت داده و سایه و روشنایی داخلی را متعادل کند .
نور مصنوعی :
نورهای مصنوعی در نما و جلوه ی ساختمان نقش مهمی دارند و از زمان غروب خورشید نقش نورهای مصنوعی پر رنگ تر می شود . این روشنایی ها توسط منابع نوری الکتریکی تامین می شود .
روشن کردن فضا ها در داخل و یا خارج ساختمان توسط منابع نور مصنوعی از قبیل چراغ های دفنی ، پایه دار ، دیواری ، سقفی آویزی ، سقفی سیلندری(تو کار) و نوار خطی (LED & SMD) صورت می گیرد هر کدام از منابع نور مصنوعی وظیفه خاصی دارند.
زمانی که به این مرحله از طراحی ویلای مدرن می رسیم بهتر است که برای نورپردازی نیز یک تم رنگی انتخاب کنیم .که می تواند بر پایه ی رنگهای سرد یا گرم باشند و همه منابع نور مصنوعی بکار برده شده در پروژه از آن رنگ باشد.
مانند تم یخی ، مهتابی ، آفتابی که هر کدام از این تم ها دارای طیف رنگی بسیاری هستند برای مثال تم رنگی آفتابی در زیر مجموعه طیف رنگی خود رنگ انبه ای را دارد که با استفاده از آن نمایی بسیار زیبا در شب از فضاهای داخلی و خارجی به نمایش گذاشته می شود .
چند نوع نورپردازی در ویلا مورد استفاده میگیرد:
روشنایی مسیر رفت و آمد و نورپردازی محوطه
در کنار چراغ های پارکی برای روشنایی و نورپردازی مسیر می توان به سایر تجهیزات نورپردازی مانند چراغ های دفنی ، سنگ نورانی، چراغ های چمنی و سایر پروژکتور ها هم با توجه به فضای موجود استفاده کرد. همچنین برای تامین چراغ های راهنمای مسیر نیز می توان از سنگ های نورانی در کنار چراغ های مسیر استفاده کرد.
برای نورپردازی محوطه می توان از انواع پروژکتور ها و والواشر ها و حتی چراغ های خیابانی با توجه به کاربری فضای مورد نظر استفاده کرد.
نورپردازی آب نما و استخر
زمانی که یک ویلا دارای آب نما و یا استخر و … می باشد، بالطبع برای نورپرداز این قسمت از ویلا باید سراغ چراغ های IP67 یا IP68 رفت. توجه به این نکته که نورپردازی هر جز از یک مجموعه ویلایی دارای هماهنگی با نورپردازی سایر اجزا و فضاهای با کاربری متفاوت در ویلا باشد می تواند بر زیبایی نهایی نورپردازی کل مجموعه ویلا بیافزاید .
بخصوص از آلودگی نوری وبصری طرح نهایی نورپردازی ویلا جلوگیری کند. به همین دلیل انتخاب نوع و توان و طیف نور مناسب برای تجهیزات نورپردازی آب نما و استخر با توجه به طرح کلی نورپردازی نمای ویلا یا سایر مناطق ویلا ضروری است.
اما به طور کلی می توان برای این قسمت ها نورپردازی متغیر را بهترین گزینه دانست. چراکه وجود افکت نوری در کنار این آب نما ها در کنار شنیدن صدای موسیقی آب می تواند احساس آرامش فوق العاده ای به کاربران این مجموعه ها ببخشد و جذابیت های بصری کل مجموعه را افزایش دهد.
نورپردازی باغ، درخت و فضای سبز
مشابه آنچه در مورد نورپردازی ویلا گفته شد در مورد نورپردازی باغ و فضای سبزآن نیز این نکته صدق می کند که علاوه بر جنبه زیبایی شناسی نورپردازی باید به وجه کاربردی آن که همان روشنایی عمومی فضا می باشد نیز باید توجه داشت.
در مورد نورپردازی باغ و باغچه بیشتر بدانید.